• Isseltaler Musikanten
  meer dan 40 jaar blaasmuziek!
 • Egerländerblaasmuziek
  zoals het bedoeld is!
 • Optredens met
  Isseltaler Schwung
 • onder leiding van
  Cyrille van Poucke
 • Blaasmuziek
  met Passie
 • Topklasse blaasmuziek
  uit Rheden
 

Theaterconcert Isseltaler Musikanten

agenda Isseltaler Musikanten
headerwebsite42
Datum: zondag 18 oktober 2020 14:00

Locatie: Schouwburg Amphion

Theaterconcert Isseltaler Musikanten

De kaartverkoop via het theater start in april 2020. 

De Isseltaler Musikanten zijn gespecialiseerd in de Böhmische Egerländerblaasmuziek, maar komen gewoon uit het Gelderse IJsseldal en hebben hun standplaats in Rheden. De Egerländer muziek is oorspronkelijk volksmuziek uit het Egerland, een regio in het noordwesten van Bohemen (tegenwoordig in Tsjechië rond de stad Cheb (Duits: Eger) en de rivier Eger (Tsjechisch: Ohře). De stad en de rivier heten in het Duits allebei Eger. De muziekstijl is gebaseerd op de Boheemse volksmuziek.
Bohemen is het westelijk en centrale deel van Tsjechië dat beschikt over een divers landschap, van glooiend tot bergachtig en bosrijk. Het kent een redelijk grote welvaart en dat uit zich in een gedegen en rustige levensstijl.
Tsjechië in zijn geheel lijkt op een ketelvormig dal, dat van alle kanten omgeven is door bergketens. Uit het oosten, westen, noorden en zuiden leidden hier door nauwe passen en rivierbekkens oeroude handelswegen binnen en doorkruisten elkaar in het hart van het land. In deze contreien ontmoetten en beïnvloedden de belangrijkste Europese volkeren elkaar met hun eigen cultuur, waardoor vermenging maar ook verbreiding van deze culturen plaats kon vinden.
Belangrijk aspect bij deze verbreiding en vermenging van culturen is natuurlijk het muziekleven. Al voor 1800 werden de voortreffelijke muzikale kwaliteiten van de Bohemers door avontuurlijke Europese reizigers geroemd.

De Isseltaler Musikanten kennen een Oost-Midden-Europese musiceerstijl. Bohemen heeft van oudsher veel Duitse invloeden. Deze grote componisten hebben veelvuldig gebruik gemaakt van de specifieke inheemse volksmelodieën. De bekendste van deze volksdansen is de polka: Een vlugge dans in 2/4 maat die zich in de negentiende eeuw in slechts drie jaar verspreidde van Praag via Wenen naar Parijs en van daar over de rest van de wereld. De polka is meestal opgebouwd uit korte frasen van twee maten die ook karakteristiek zijn voor het Boheemse volkslied. 

Kenmerkend voor de Böhmische stijl is de wat "rustiger" speelstijl ten opzichte van de Moravische stijl, hetgeen zich bij een polka uit in een over het algemeen wat langzamer en gemoedelijker speeltempo. Het karakter is rustig en gedragen, soms zelfs statig. Naast deze karaktereigenschappen heeft deze stijl toch regelmatig veel pit in zich, hetgeen voortvloeit uit de cultuurvermenging van de geïmmigreerde Duitsers en de autochtone Tsjechen.  

 

Cyrille van Poucke (1962) studeerde trompet aan het Conservatorium van Amsterdam in Nederland bij Klaas Kos van 1981 tot 1988. Tijdens zijn studie onderscheidde hij zich door op te treden met zowel het Nederlandse Nationaal Jeugdorkest, als het Schlesswig Holstein Musik Festival Orchestra met de dirigenten Leonard Bernstein, Sergiu Celibidache en Georg Solti.

Vanaf 1987 is Cyrille eerste trompettist geweest in de Nederlandse radio-orkesten, eerst in het Radio Symfonieorkest en sinds 2005 in de Radio Kamer Filharmonie. Van Poucke trad ook op met belangrijke orkesten in Duitsland (Münchner Philharmoniker en het Berliner Symfonie-Orchester), in België (Koninklijk Filharmonisch Orkest Vlaanderen) en in Spanje (Orquestra de Cadaqués). Hij is trompetsolist geweest in het Holland Festival bij de première van "Orchester Finalisten" van K.H. Stockhausen, het Schlesswig Holstein Musik Festival, het muziekfestival van Hong Kong en de Salzburger Festspiele. Van Poucke speelde kamermuziek met de Amsterdam Bach Soloists, het Nederlands Blazersensemble, The Amsterdam Brass Quintet en The Combattimento Consort Amsterdam.

Cyrille keert met zijn dirigentschap bij de Isseltaler Musikanten terug naar Böhmische blaasmuziek. Reeds vanaf jonge leeftijd klopt het muzikale hart van Cyrille voor de Egerländermuziek. 

 

Meer info:

https://www.isseltalermusikanten.nl 

https://www.facebook.com/IsseltalerMusikanten 

https://www.instagram.com/instataler_musikant/

 

 

Telefoon
0314 - 376 000
Adres
Hofstraat 159, 7001 JD Doetinchem

 

Kaart


Isseltaler Musikanten gebruiken cookies om uw gebruik van onze website te optimaliseren.